Castelul Bran a fost pentru o seară spaţiu de examen pentru 50 de elevi din şcoli profesionale şi licee tehnologice din Gorj, care după o săptămână de antrenament intensiv în tabăra România Meseriaşă, parte dintr-un proiect care încurajează refacerea şcolilor de meserii, au trebuit să dovedească că pot pregăti şi servi o cină care să răspundă oricăror exigenţe.

Cei 50 de elevi au lucrat timp de trei zile alături de mentorii lor, Chef Cezar Munteanu, alături de Ioana Țurcaș și Georgiana Varciu – lectori la American Hotel Academy, și au învățat noțiuni de bază din cele trei module adresate lor: modulul de hotel service, restaurant service și modulul de gastronomie.

Secretari de stat, jurnaliști, directori de companii și alte personalități s-au bucurat de meniurile speciale pregătite și servite de tinerii meseriași. Elevii au făcut față cu brio celei mai grele probe de final de tabără de până acum.

tabara-meseriasilor-2

Unul dintre mentorii copiilor a fost Ioana Ţurcaş, de la American Hotel Academy, care a remarcat că, în teorie, elevii ştiau ce au de făcut, dar în practică, tremură, au emoţii şi se simt jenaţi.

Cred că le lipseşte foarte mult încrederea de sine, cred că le lipseşte cineva care să îi aprecieze, să îi motiveze şi să îi răsplătească. Dar eu, stând cu ei aceste zile, mi-am dat seama că se poate. Chiar au potenţial şi doar au nevoie de un pic de îndrumare. În prima zi am învăţat care este rolul ospătarului şi, bineînţeles, am început cu atitudinea, apoi am redescoperit împreună arta servitului, am repetat cum să facem mise en place, importanţa fiecărui tacâm, a fiecărui pahar, am învăţat cum se ia o comandă, cum se deschide sticla de vin şi cum să servească vinul. Au şi cunoştinţe oenologice acum, deoarece am avut un seminar numai despre vin, şi cred că totul a culminat cu evenimentul de la castel” , a apreciat mentorul.


Chef Cezar
, cel care a vegheat şi coordonat întreaga activitate din bucătărie, a recunoscut că, dacă ar fi depins de el, numele cinei la castel ar fi fost “Misiune imposibilă”, o misiune încheiată însă impecabil, în aplauzele juriului, copleşit de atenţia cu care a fost servit, şi în lacrimile copiilor care abia atunci au dat frâu liber emoţiilor şi au înţeles că tocmai au trăit o experinţă care le-a deschis altfel calea şi care ar putea să le schimbe viaţa.

tabara-meseriasilor-6