Despre proiect

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din inițiativa România Meseriașă, prin care OMV Petrom își propune să susțină învățământul profesional din România. Tabăra Meseriașilor se adresează  elevilor din școlile profesionale și liceele tehnologice din România și se bazează pe ateliere de dezvoltare personală și profesională, astfel încât aceștia să devină meseriași mai buni. Tabăra are loc la Bran, județul Brașov.

Tabăra a luat naștere anul trecut, când 200 de viitori meseriași din Prahova au petrecut o săptămână în tabără, în una dintre cele patru serii: croitori, mecanici auto, bucătari și frizeri.

Anul acesta, Tabăra se adresează elevilor din Gorj (clasa a IX-a, a Xa, a XI-a) care studiază unul din următoarele domenii: mecanică, electric (electromecanică, electronică și automatizări), turism și alimentație și construcții, instalații și lucrări publice. Fiecare serie adresează un domeniu și este compusă din 50 de elevi.

Ce se întâmplă în Tabără?

Elevii petrec 7 zile în Tabără, de duminică până sâmbătă. Primele trei zile sunt alocate cursurilor de dezvoltare personală, în care elevii învață noțiuni de bază în comunicare, antreprenoriat, dar și cum să devină mai bine pregătiți pe piața muncii. Următoarele zile, începând cu miercuri, sunt alocate atelierului practic (aprox 6-7 ore pe zi). Meseriașii lucrează cot la cot cu mentorul lor (un profesionist în domeniu), pentru a învăța mai multe despre domeniul studiat și pentru a prezenta un proiect de final. Prezentarea proiectului de final are loc vineri. La finalul Taberei, 10 elevi/ serie sunt recompensați cu o bursă de studiu în valoare de 500 de lei/ lună, timp de un an școlar.

Chef Cezar Munteanu, Ioana Țurcaș, Georgiana Varciu, lectori la American Hotel Academy vor participa la acest proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare profesională și personală pentru elevi și profesori din licee tehnologice și școli profesionale.

Atelierul din seria turism și alimentație va acoperi 3 module:

  • Modulul de gastronomie – coordonat de Chef Cezar
  • Modulul de Food& Beverage (restaurant)- coordonat de Ioana Turcas
  • Modulul de Hotel & Housekeeping- coordonat de Georgiana Varciu Pop

Cei 50 de elevi care studiază în domeniul turism și alimentație vor lucra timp de trei zile alături de mentorii lor și vor învăța noțiuni de bază din cele trei module adresate: modulul de hotel service, restaurant service și modulul de gastronomie. Proiectul final al viitorilor meseriași în reprezintă organizarea unei cine la Castelul Bran. Elevii vor fi repartizați în mai multe grupe și, alături de mentorii lor, vor pregăti preparatele, vor întâmpina invitații la Castel și vor servi la masă. De asemenea, meseriașii vor pregăti și camerele în care invitații vor fi cazați.

Ţara lui Andrei a fost de la început ALTCEVA şi a generat milioane de întrebări. De la un moment dat am început, cu toţii, să simţim schimbarea în atitudinea celor care veneau alături de noi, dar şi în realitatea de fiecare zi.

Mona Nicolici

lll